زمانی که عملکرد و ساختار ماهیچه قلب از شرایط مختلف تاثیر بپذیرد، امکان بروز انواع بیماری های قلب وجود دارد. بیماری های قلبی و عروقی براثر شیوه زندگی ناسالم از جمله اضافه وزن و نداشتن رژیم و تغذیه مناسب، سیگار کشیدن، آلودگی هوا، استرس و اضطراب، دیابت، فشار خون بالا، نارسایی قلبی مادرزادی و… به وجود میآیند. برخی از عوامل بروز بیماریهای قلبی قابل کنترل نیستند اما برخی دیگر از آنها نشات گرفته از بی توجهی به سلامت جسمانی هستند.
بنابراین بهتر است افراد برای جلوگیری از بروز بیماریهای قلبی بیشتر از سلامت خود مراقبت کنند و از عواملی که احتمال ابتلا به این دسته از بیماری ها را افزایش میدهند، دوری کنند. اما افرادی که بر اثر نقایص قلبی مادرزادی یا بالا رفتن سن در معرض مشکلات قلبی هستند، میتوانند تحت درمان قرار بگیرند و از شدت گرفتن بیماری خود پیشگیری کنند.
ما در این مقاله از فیسروم شما را با انواع بیماری های قلب و عوامل بروز هر کدام آشنا میکنیم. پیشنهاد میکنیم تا انتها همراه ما باشید.
آشنایی با بیماری های قلب
حمله قلبی
بسته شدن یکی از عروق کرونر توسط لخته خون موجب بروز حمله قلبی یا همان سکته قلبی میشود. زمانی که حمله قلبی رخ میدهد بخشی از قلب با فقدان یا کمبود خون مواجه میشود که در این حالت مرگ آن بخش از قلب اتفاق میافتد.
حمله قلبی خود را با علائمی هشدار دهنده همچون تهوع یا استفراغ، تپش قلب سریع یا نامنظم، درد در قفسه سینه، تنگی نفس، درد در دستها و گردن یا فک، درد در پشت، سوزش معده و سوءهاضمه، خستگی و اضطراب نشان میدهد. این علائم ممکن است در خانمها و آقایان متفاوت باشد اما در حالت کلی بروز یک یا دو نشانه از علائم ذکر شده میتواند هشداری جدی برای بروز حمله قلبی باشد. نادیده گرفتن نشانههای حمله قلبی یا هر یک از بیماری های قلب میتواند موجب وارد شدن صدمات بیشتر به بافت قلب یا حتی مرگ شود.
یکی از نکات بسیار مهمی که در صورت بروز حمله قلبی باید به آن توجه کنید، تماس گرفتن با اورژانس است و در این شرایط به تاخیر انداختن درمان یا مراجعه خودسرانه به پزشک یا بیمارستان اصلا توصیه نمیشود. افرادی که دچار حمله قلبی میشوند باید به کمک پرنسل اورژانس به بیمارستان منتقل شوند تا در مسیر مراقبتهای اولیه روی بیمار اعمال شوند.
بیماری عروق کرونر
عروق کرونر وظیفه انتقال اکسیژن، مواد غذایی، و خون را به ماهیچههای قلب به عهده دارند. زمانی که این عروق به بستری برای تجمع کلسترول تبدیل شوند، مستعد آسیب و بیماری میشوند. لایههای کلسترولی ایجاد شده در این شرایط موجب نازک شدن رگها میشوند. این اتفاق عدم خون رسانی و همینطور عدم رسیدن اکسیژن کافی به قلب را در پی دارد. با بروز بیماری عروق کرونر، خطر حمله قلبی نیز افزایش پیدا میکند.
بیماری آریتمی
بروز مشکل در ریتم تپش قلب یا نامنظم شدن تپش قلب را آریتمی میگویند. ضربان قلب به وسیله پالسهای الکتریکی تنظیم میشود، بنابراین زمانی که پالسها درست عمل نکنند، بیماری آریتمی بروز پیدا میکند. افراد ممکن است آریتمی را در سه شکل مختلف تجربه کنند. آریتمی نوع اول تاکی کاردی است، یعنی زمانی که قلب بسیار سریع میتپد. در نوع دوم قلب خیلی آرام میتپد و به آن باردی کاردی میگویند. در نوع سوم ضربان قلب نامنظم است و با اصطلاح فیبریلاسیون از آن یاد میشود.
آریتمی یکی از معمولترین مشکلات قلبی است که ممکن است اکثر افراد آن را تجربه کنند. در حالت عادی، آریتمی خطر آفرین و نگران کننده نیست اما در صورت مشاهده تپشهای متفاوت، باید به بهترین متخصص قلب مراجعه کنید تا با انجام تستها و آزمایشات لازم، ریشه آریتمی های غیرعادی را تشخیص دهد. در صورتی که آریتمی شما همراه با احساس درد در قفسه سینه و تا طولانی مدت ادامه داشته باشد، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
بیماری کاردیومیوپاتی
در صورتی که در ماهیچه قلب تغییراتی رخ دهد و این تغییرات عملکرد و توانایی قلب را در پمپاژ خون تحت تاثیر قرار دهند، به اصطلاح نوعی از بیماری های قلب به نام بیماری کاردیومیوپاتی بروز پیدا کرده است. زمانی که کاردیومیوپاتی رخ میدهد، زمینه بروز بیماریهای دریچه قلب و فشار خون بالا نیز فراهم میآید.
بیماری آنژین
زمانی که اکسیژن کافی به قلب نرسد، نشان از بروز بیماری آنژین دارد. به آنژین، آنژین صدری نیز گفته میشود اما به طور کلی یک بیماری مجزا به حساب نمیآید. آنژین میتواند نشآنهای از بیماری عروق کرونر باشد. چرا که با بسته شدن عروق کرونر است که قلب با فقدان و کمبود اکسیژن روبرو میشود.
نارسایی قلبی
اگر قلب نتواند به طور موثر خون را در بدن پمپاژ کند، بیماری نارسایی قلبی یا همان نارسایی احتناقی قلب بروز پیدا میکند. این نوع از بیماری های قلب بر کل بدن یا طرف چپ یا راست تاثیر میگذارند. نارسایی قلبی میتواند بر اثر بیماری عروق کرونر یا فشار خون بالا بوجود بیاید؛ بنابراین توصیه میکنیم راههای های پیشگیری از بروز دو بیماری ذکر شده را در پیش بگیرید و بیشتر از قبل مراقب سلامت قلب و جسم خود باشید.
نقص مادرزادی قلب
همانطور که از نام این بیماری مشخص است، عامل بوجود آمدن آن عوامل و شرایط بیرونی نیستند، بلکه نقص های مادرزادی بر عملکرد قلب تاثیر گذاشته و موجب بروز آن شدهاند. نقص مادرزادی قلب شامل نقص دیواره قلبی، نقص انسداد و بیماری قلبی سیانوتیک است. بروز نقص دیواره قلبی در صورتی رخ میدهد که بین بتن های قلب یک سوراخ وجود داشته باشد. به همین خاطر به این بیماری سوراخ در قلب نیز میگویند.
در نقص انسداد، دهلیزهای قلب کمی یا به طور کامل بسته میشوند به طوری که جریان خون در دهلیزهای با مشکل روبرو میشود. نقص مادرزادی قلب اگر خود را با بیماری نوع سوم بروز دهد، نشان از وجود یک یا چند نقص در قلب را دارد، که همین موجب میشود اکسیژن کافی در بدن پمپاژ نشود.
نارسایی میترال
یکی دیگر از انواع بیماری های قلب که باید همانند دیگر بیماریها جدی گرفته شود، نارسایی میترال یا بیماری بی کفایتی میترال است. در این بیماری، دریچه میترال به خوبی بسته نمیشود به همین خاطر برگشت خون به قلب اتفاق میافتد. افرادی که به این بیماری مبتلا میشوند، به طور مداوم با احساس خستگی و از نفس افتادن روبرو هستند، چرا که بسته نشدن دریچه میترال، موجب میشود تا خون به اندازه کافی در بدن پخش نشود. در صورت مشاهده علائم نارسایی میترال، به بهترین متخصص قلب مراجعه کنید تا از شدت گرفتن بیماری جلوگیری شود و درمان آن در زمان مناسب انجام گیرد.
چه کسانی در معرض ابتلا به بیماریهای قلبی هستند؟
طبق آمار بدست آمده مردان بیشتر از زنان در معرض ابتلا به بیماری های قلب هستند. اما طبق دیگر آمار و تحقیقات، با در نظر نگرفتن جنسیت افراد در معرض خطر بیماریهای قلبی، مشکل قلبی به عنوان اولین بیماری کشنده، میتواند این ضرورت را ایجاد کند که همهی افراد بیش از پیش مراقب سلامتی خود باشند.
اگر بخواهیم به طور دقیقتر در مورد این مسئله صحبت کنیم، باید بگوییم که افراد سیگاری و افراد چاق باید بیشتر نگران بروز بیماریهای قلبی و عروقی باشند. کلسترول بالا، فعالیت بدنی پایین، دیابت و فشار خون بالا از عواملی هستند که نادیده گرفتن آنها موجب میشود تا قلب به یکی از اختلالات و بیماریهای ذکر شده دچار شود.
در بین همه عوامل موثر در بروز بیماری های قلبی، سیگار میتواند 2 تا 4 برابر خطر ابتلا به بیمارهای قلبی را افزایش دهد. جالب است بدانید حتی افرادی که سیگار نمیکشند اما در معرض دود سیگار قرار دارند، بیشتر از افراد سیگاری در معرض ابتلا هستند. و آمارها بهطور دقیقتر نشان میدهند که سالانه 135000 نفر از افراد سیگاری و افراد در معرض دود سیگار، به علت بیماریهای قلبی فوت میکنند.
پیشگیری از بیماری های قلبی
تنها عامل و مهم و تاثیر گذار در پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی، داشتن یک سبک سالم زندگی است. برای داشتن یک زندگی سالم افراد میتوانند از برخی از عوامل دوری کنند و با جایگزین کردن عادتها و الگوهای رفتاری سالم، خطر ابتلا به بیماریهای خطرناک قلبی را به حداقل برسانند.
با اینکه بسیاری از این بیماریها قابل درمان هستند، اما به سادگی نیز میتوانند مرگبار باشند. بنابراین توصیه میکنیم پیشگیری را ضروریتر از درمان بدانید و با انتخاب یک سبک سالم از زندگی، نگرانیها را از خود دور کنید.
درمان دارویی بیماریهای قلبی
برای درمان دارویی بیماری های قلب، بهتر است به بهترین متخصص قلب و پزشک ایرانی مراجعه کنید؛ همینطور میتوانید از امکان ویزیت آنلاین استفاده کنید. درمان دارویی در کاهش شدت بیماری و درمان آن میتواند بسیار موثر عمل کند. داروها براساس نوع بیماری میتوانند متفاوت باشند و پزشک متخصص براساس آزمایشات و معاینات انجام شده ممکن است یک یا چند نوع دارو را تجویز کند، که از جمله آنها میتوان به داروهای کاهنده کلسترول خون، داروهای کاهنده فشار خون، داروهای جلوگیری از لخته شدن خون در عروق کرونر، داروهای کاهنده تپش قلب و… اشاره کرد.
در کنار درمان دارویی ممکن است تشخیص پزشک، جراحی و عمل بای پس و همینطور آنژیوپلاستی باشد.
بیان نهایی بیماری های قلب
در این مقاله در مورد انواع بیماری های قلب صحبت کردیم. برای پیشگیری از بروز مشکلات قلبی یا درمان به موقع آنها، توصیه میکنیم علاوه بر انتخاب سبک سالم زندگی، برای تشخیص و درمان به موقع بیماری به پزشک متخصص مراجعه کنید تا با جلوگیری از پیشرفت بیماری، روند بهبودی و درمان مشکلات قلبی شما، موثر واقع شود. در فیسروم شما میتوانید خدمات درمانی خود را از متخصص ایرانی با ویزیت آنلاین دریافت کنید.