رایج‌ترین بیماری های کودکان

آشنایی با رایج‌ترین بیماری های کودکان

مراقبت از کودکان باید در بالاترین سطح از کیفیت قرار داشته باشد. متاسفانه بیماری‌های رایج بسیاری عوامل تهدید کننده‌ای برای سلامت کودکان هستند. بنابراین آشنایی با بیماری های کودکان باید به یک ضرورت مهم برای والدین تبدیل شود. برای هر نوع از این بیماری‌ها دستورالعمل‌هایی وجود دارد، که آگاهی پیدا کردن از آن‌ها، کمک می‌کند تا کودکان بهترین سطح از مراقبت را دریافت کنند.

 در این مقاله از فیسروم شما را با انواع بیماری های کودکان و راه‌های درمانی آن‌ها آشنا می‌کنیم. اما توصیه می‌کنیم برای درمان جزئی‌ترین بیماری تا جدی‌ترین آن‌ها، به بهترین فوق تخصص اطفال مراجعه کنید، تا با توجه به شرایط کودک شما از بهترین راه‌های درمانی استفاده کند. در ادامه همراه ما باشید.

انواع بیماری های کودکان

دیابت کودکان

یکی ازبیماری‌های رایج و مزمن در کودکان، دیابت است. این بیماری در کودکان قابل کنترل است اما نمی‌توان آن را درمان کرد. زمانی که بدن کودک توانایی خود را برای تبدیل غذا به انرژی از دست بدهد، بیماری دیابت بروز پیدا می‌کند. در طی فرآیند تبدیل غذا به انرژی، هورمونی به نام انسولین با دریافت قند از خون و انتقال آن به سلول‌ها، عمل تولید انرژی یا ذخیره‌سازی آن را انجام می‌دهد.

بدن کودک مبتلا به دیابت توان خود را برای تولید انسولین کافی از دست می‌دهد و در نهایت به این عارضه مبتلا می‌شود. دیابت نوع 1، 2 و دیابت بی‌مزه انواع دیابت کودکان هستند. که نوع یک آن در کودکان شایع‌تر است.

دیابت نوع یک در کودکان بر اثر عوامل ژنتیکی و بیماری‌های خودایمنی رخ می‌دهد. اما دیابت نوع دو در کودکانی شایع است که به عادت‌های بد غذایی پایبند هستند و هیچ برنامه ورزشی ندارند. از علائم و نشانه‌های این بیماری می‌توان به احساس تشنگی، کاهش وزن، شب ادراری و… اشاره کرد.

چاقی کودکان

چاقی یکی از رایج‌ترین مشکلات و بیماری های کودکان است، که به علل مختلفی رخ می‌دهد. مشخصا افزایش وزن و چاقی بر اثر داشتن رژیم غذایی نامناسب و مصرف فست فودها اتفاق می‌افتد. والدین برای جلوگیری از این مشکل باید بر مواردی همچون سبک زندگی و تغذیه کودک خود نظارت داشته باشند.

کودکانی که از سنین کودکی افزایش وزن را تجربه می‌کنند، در سنین بزرگسالی نیز چاق هستند. شاید افزایش وزن نسبت به دیگر بیماری‌ها، چندان مورد توجه قرار نگیرد؛ اما همین بیماری می‌تواند از همان سنین کودکی، کودک را در معرض ابتلا به بیماری‌هایی همچون دیابت، آسم، اختلال خواب، افسردگی، کاهش اعتماد به نفس و عزت نفس، بیماری‌های قلبی و عروقی و… قرار دهد.

 بنابراین توصیه می‌کنیم تغییرات سالم و موثری را در رژیم غذایی کودک خود ایجاد کنید، او را از مصرف نوشیدنی‌های قندی و مضر و فست فودها منع کنید. میزان تنقلات مصرفی را برای او کاهش دهید و غذا خوردن جلوی تلویزیون را برای او ممنوع کنید.

یک سبک زندگی سالم بهتر است شامل یک برنامه ورزشی مناسب باشد. این راه‌حل به حفظ سلامت کودک شما کمک بسزایی می‌کند. اگر فرزند شما دچار اضافه وزن شده است، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا با درمان‌های دارویی و یک برنامه رژیم غذایی سالم، به کاهش وزن کودک شما کمک کند.

اختلالات ژنتیکی و سندروم داون

سندروم داون یکی از اختلالاتی است که عامل به وجود آمدن آن ژن‌ها هستند. این بیماری ژنتیکی زمانی پدید می‌آید که فرد بیمار یک کروموزوم اضافه داشته باشد. بیماری های کودکان دامنه گسترده‌ای دارند و ممکن است در سنین مختلفی از دوران کودکی، بروز پیدا کنند. اما این بیماری ژنتیکی از همان بدو تولد با ایجاد تغییرات ظاهری در بدن نوزاد و همینطور ایجاد اختلالات ذهنی بروز پیدا می‌کند.

مادرانی که بالای 35 سال سن دارند و در این سن اقدام به فرزندآوری می‌کنند، احتمال به دنیا آوردن نوزاد مبتلا به سندروم داون را افزایش می‌دهند. بخصوص اگر در بارداری‌های قبلی نیز فرزندی با سندروم داون به دنیا آورده باشند، این احتمال نیز بیشتر خواهد شد.

خوشبختانه امروزه می‌توان به سادگی و با انجام آزمایشات غربالگری از وجود این بیماری در دوران جنینی مطلع شد. بنابراین خانم‌هایی که سن آن‌ها بیشتر از 35 سال است و خانم‌هایی که فرزند مبتلا به سندروم داون به دنیا آورده‌اند، باید در بارداری‌های بعدی خود این آزمایش را انجام دهند، تا از به دنیا آمدن نوزادی با سندروم داون جلوگیری کنند.

اختلالات تشنج از بیماری های کودکان

اختلالات تشنج

تشنج کودکان یکی از بیماری‌های نگران کننده و رایجی است، که متاسفانه برخی از والدین با آن روبرو می‌شوند. سلول‌های مغزی کودکان نمی‌توانند خارج از توانشان فعالیت داشته باشند. بنابراین زمانی که سلول‌های مغزی درگیر فعالیت‌های بیش از حد توانشان شوند، به‌طور موقت، دچار اختلال در بخش عملکردی سینگال‌های الکتریکی عادی مغز می‌شوند. به این اختلال تشنج می‌گویند، که ممکن است همراه با تب یا بدون تب بروز پیدا کند.

در صورت بی توجهی به بیماری های کودکان ممکن است خطرات جدی‌تر در پی آن‌ها به وجود بیایند و سلامت کودک را تهدید کنند. بیماری تشنج نیز از این قاعده مستثنی نیست. این بیماری می‌تواند با عوارضی همچون آسیب رسانی به مغز، آسیب رسانی به قلب، آسیب دیدگی عصب واگ، وارد شدن آب به داخل ریه‌ها و عفونت دستگاه تنفسی فوقانی همراه باشد. بنابراین اقدام به موقع برای درمان آن می‌تواند از آسیب دیدگی دیگر بخش‌ها و اندام‌های بدن کودک جلوگیری کند.

امروزه پزشکان به کمک علم پزشکی برای اختلالات تشنج به راه ‌های پیشگیرانه و درمانی بسیار موثری دست پیدا کرده‌اند. در صورت اقدام به موقع، پزشکان می‌توانند برای کودک مبتلا به این اختلال درمان‌های موثری را پیش بگیرند و از پیش‌روی بیماری و آسیب رسیدن به اندام‌های داخلی مانند مغز، قلب و سیستم تنفسی جلوگیری کنند.

فلج مغزی

مراقبت از کودکان بهتر است از همان دوران جنینی آغاز شود تا از بروز برخی اختلالات جدی مانند فلج مغزی جلوگیری شود. دلیل قطعی برای بروز این اختلال وجود ندارد. اما در بیشتر مواقع این بیماری علتی مادرزادی دارد و در حالتی دیگر ممکن است پیش از تولد یا در حین زایمان، نوزاد دچار آسیب مغزی شود.

برای تشخیص بیماری فلج مغزی می‌توان به علائمی همچون مشکلات روده و مثانه، تشنج، ناتوانی ذهنی، اختلالات تنفسی،مشکلات رفتاری، اختلالات یادگیری، انحنای ستون فقرات و… توجه کرد. اما این علائم صرفا دلیل محکمی برای وجود این بیماری در کودک نیستند. برای اطمینان خاطر بیشتر، پس از مشاهده این علائم بهتر است به پزشک متخصص کودکان مراجعه شود.

عوامل خطرساز ابتلا به آسیب مغزی که نوعی از بیماری های کودکان است، شامل مواردی همچون خونریزی داخلی مغزی، لخته‌های خونی، زایمان زودرس، عوارض ناشی از دارو در زمان بارداری، زردی شدید نوزاد، علل ژنتیکی، ناسازگاری گروه خونی جنین با مادر و… هستند. اگر علت فلج مغزی ژنتیکی باشد، به طور قطعی نمی‌توان از بروز آن پیشگیری کرد. اما به کمک چند راهکار می‌توان خطر ابتلا به فلج مغزی در نوزادان و کودکان را کاهش داد:

  • در دوران بارداری به طور مرتب به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه شود تا از سلامت کامل، اطمینان حاصل شود.
  • مصرف دخانیات می‌تواند اثرات منفی زیادی بر سلامت جنین و مادر داشته باشد، بنابراین باید از آن دوری شود.
  • از مصرف هرگونه دارو بدون مشورت با پزشک جدا خودداری شود.
  • مادر باید طبق برنامه مشخص پزشکی واکسیناسیون شود تا از انتقال بیماری‌ها و آسیب‌ها به جنین جلوگیری شود.
  • کودک باید در برابر عوامل خطرساز در محیط خانه یا داخل ماشین، محافظت شود، تا با این کار از آسیب رسیدن به سر کودک جلوگیری شود.
  • کودک نیز همانند مادر باید طبق برنامه پزشکی، به‌طور مرتب، واکسیناسیون شود.

گوش درد

گوش درد بیماری پر دردی است که به عنوان یکی از رایج‌ترین بیماری های کودکان شناخته می‌شود. ممکن است بسیاری از والدین ساده از کنار این بیماری عبور کنند. این در حالی است که می‌تواند یک بیماری شدید و دردناک باشد، که کودک را در وضعیت غیر قابل تحملی قرار داده است.

عفونت گوش باعث می‌شود تا گوش دچار التهاب شدیدی شود و در پی آن با افزایش فشار بر گوش، دردهای شدیدی بروز پیدا کنند. برای درمان این بیماری حتما باید به پزشک مراجعه شود تا پس از تشخیص علت گوش درد، به کمک درمان‌های دارویی، درد را تسکین دهد.

علت‌های دیگری مانند دندان درد، التهاب گلو، عفونت‌های حلق، وارد شدن آب به گوش در حمام ، اختلال عملکرد مفصل گیجگاهی فکی، وجود عفونت در سایر نقاط بدن، وارد شدن فشار بر گوش، واکنش‌های آلرژیک، وارد شدن ضربه به گوش و… می‌توانند باعث گوش درد شوند.

شاید بزرگسالان بتوانند گوش درد را با روش‌های خانگی تسکین دهند، اما انجام این کار برای درمان گوش درد کودکان به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. بنابراین بهتر است برای تشخیص گوش درد در کودکان به علائمی همچون کاهش شنوایی، تب، استفراغ، مشکل خواب، گریه‌های بی وقفه و بی قراری در کودک، از دست دادن اشتها، قرمزی یا تورم گوش خارجی، تحریک پذیری کودک یا نوزاد، ترشح و خروج مایعات از گوش و… توجه شود. و در صورت مشاهده هر کدام از آن‌ها، پیش از آنکه بیماری به مرحله حاد برسد، به پزشک مراجعه شود.

بیماری های کودکان و گوش درد

جمع بندی مقاله آشنایی با بیماری های کودکان

کودکان در برابر بیماری‌ها بسیار آسیب‌پذیر و حساس هستند، چرا که سیستم ایمنی بدن آن‌ها به‌طور کامل رشد نکرده است. بنابراین انجام مراقبت‌های جدی‌تر از کودکان در شرایط مختلف، می‌تواند یکی از مهم‌ترین وظایف والدین باشد. در این مقاله از فیسروم در مورد انواع مختلفی از بیماری های کودکان صحبت کردیم. در صورت مشاهده علائم هر یک از بیماری‌ها در کودک خود، بهتر است با پزشک متخصص مشورت کنید.

در صورتی که نیاز به دریافت مشاوره پزشکی دارید، می‌توانید از طریق خدمات ویزیت آنلاین فیسروم با متخصص ایرانی در هر نقطه‌ای از جهان که هستید، ارتباط بگیرید و مشکلات کودک خود را با او در میان بگذارید. پزشک ایرانی در مراجعه غیرحضوری می‌تواند به شما در خصوص نحوه مراقبت از کودک بیمار، کمک‌های موثری برساند. اما برخی از بیماری های کودکان نیاز به انجام آزمایشات مختلف و مراجعه متعدد به مطب پزشک دارند، که در این صورت مراجعه حضوری به پزشک، ارجحیت بیشتری برای کودک شما خواهد داشت.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا